Alco-Sensor FST ademalcohol voorselectie apparaat

AlcoSensor FST

De Alco-Sensor FST (Field Sobriety Testing) is van de nieuwste generatie compacte voorselectie apparatuur voor het professionele segment. Hierbij valt te denken aan Politie, GGZ, Verslavingszorg, Reclassering, Handhaving Drank- en Horecawet, Gevangenissen, ADM-beleid voor bedrijven, Onderwijs etc.

Uiterst betrouwbaar en gecertificeerd door bijna alle testlaboratoria in Europa.

De Alco-Sensor FST2 is het nieuwste en meest compacte voorselectie apparaat voor de Nederlandse politie, GGZ - Verslavingszorg, ADM-beleid, Onderwijs, kortom; voor de professionele gebruiker. Evenals zijn voorganger  is de Alco-Sensor FST2 zeer handzaam, ergonomisch, stootvast, krasvast en schokbestendig. Het apparaat voldoet aan het ‘Besluit Alcoholonderzoeken’ en aan de ‘Regeling voorlopig ademonderzoek’ en is dan ook beschikbaar inclusief de aanwijzing door de Minister van Justitie en Veiligheid als goedgekeurd voorselectie apparaat voor de Nederlandse politie.

De Alco-Sensor FST2 is voorzien van een aantal nieuwe toegevoegde functies. Zo is er de veelgevraagde blaastesten teller toegevoegd. Zonder speciale kabels en/of software kan hiermee met één druk op de knop worden getoond hoeveel ademtesten er zijn uitgevoerd, met tevens de bijbehorende uitslagen. M.a.w. hoeveel P, PA, A, en F uitslagen zijn er geblazen.

Ook hebben we de Alco-Sensor FST2 voorzien van een geheugen. In dit geheugen worden alle ademtesten opgeslagen met de bijbehorende uitslag inclusief de vermelding van de originele datum en tijd. Met een gebruiksvriendelijke beveiligde software kan het geheugen worden uitgelezen. De originele data is niet te manipuleren. De data kan daarentegen wel worden geëxporteerd om de management informatie te bewerken in alle gangbare formaten  zoals bijvoorbeeld xls.

Verbazingwekkend is het aantal ademtesten dat kan worden uitgevoerd met één setje batterijen. Voor de standaard alkaline batterijen is het mogelijk om meer dan 2000 testen uit te voeren. Dit aantal is door geen enkel ander vergelijkbaar apparaat te evenaren. Uiteraard kunnen ook oplaadbare batterijen worden gebruikt.

SureGrip Blue

 

De beschermhoes heeft een forse verbetering ondergaan.

Zo is deze in de blauwe of de gele kleur leverbaar. De kunststof rubber hoes een extra bescherming tegen vallen en stoten, en doordat de bedieningstoetsen zich onder de hoes bevinden wordt het apparaat extra beschermd tegen water en weersinvloeden.

 

 

 

De Alco-Sensor FST2 meet de ademalcohol concentratie zeer snel, eenvoudig en uiterst betrouwbaar. Met een separaat verpakt recyclebaar mondstuk meet de Alco-Sensor FST2 een actief ademmonster van 1,2 liter geblazen lucht, zodat uitsluitend alveolaire lucht wordt geanalyseerd. Binnen enkele seconden wordt de uitslag weergegeven op het uitstekend afleesbare display,  dat groen kleurt bij een negatieve uitslag, oranje of rood kleurt bij een positieve uitslag. Afhankelijk van de toepassing kan de uitslag worden weergegeven in P, P/A, A, AG, GF (politie), in μg/l, in promillage of in %BrAC.

 

De Alco-Sensor FST Numeriek als professioneel ademalcohol test apparaat:

Naast de politie toepassing kan de Alco-Sensor FST op tal van andere manieren worden ingezet, waarbij de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de meting van groot belang zijn, bijvoorbeeld bij toepassingen als:

  • Verslavingszorg / Rehabilitatieklinieken
  • Gevangeniswezen
  • Reclassering / TBS klinieken
  • Spoed Eisende Hulp in ziekenhuizen
  • Alcoholcontroles op de werkvloer
  • Rijscholen en rijexamens
  • Aan boord van schepen (US Coast Guard Drug and Alcohol Abuse Program)
  • Schoolfeesten
  • Uitgaansgelegenheden
  • Handhaving Drank- en Horecawet

Voor tal van deze toepassingsgebieden is de Alco-Sensor FST leverbaar als numerieke versie zodat een exacte kwantitatieve meting kan worden uitgevoerd.

Alco-Sensor FST Sniffer als vóór-voorselectie apparaat.

De Alco-Sensor FST kan in meerdere hardware- en sofware uitvoeringen worden geleverd. Zo is het door het Openbaar Ministerie onlangs toegestaan om bij grootschalige alcoholcontroles, zogenaamde roadblocks, het instrument in te zetten als vóór-voorselectie apparatuur. Dit houdt in dat er door de bestuurders op een afstand van 5 – 10 centimeter wordt geblazen in een ademcupje. Er is in dit geval per controle slechts 1 ademcupje nodig en geen hoeveelheden mondstukken. Door deze substantiële besparing verdient het apparaat zich snel terug en wordt tevens het milieu gespaard.
Doordat er geen mondstukken hoeven te worden gewisseld en door de zeer korte blaastijd duurt een complete ademtest slechts enkele seconden.
De praktijk heeft uitgewezen dat maar liefst 6 bestuurders per minuut kunnen worden gecontroleerd. Minder filevorming en minder irritatie zijn dan ook een bijkomend voordeel.

Direct na het contactloos blazen neemt het apparaat automatisch een monster en analyseert de alcoholconcentratie in een fractie van een seconde.
De uitslag is direct afleesbaar op het display, en wordt weergeven als ‘NEG’ indien er geen alcohol wordt geconstateerd. Het display kleurt in dit geval groen.
Indien er wel alcohol in de ademlucht aanwezig is kleurt het display rood en wordt de tekst ‘POS’ weergegeven, begeleid door een akoestische waarschuwing.
Bij een 'POS' uitslag zal de bestuurder worden gevorderd mee te werken aan een voorlopig ademalcohol onderzoek door te laten blazen op een aangewezen voorselectie apparaat.

Voordelen:

Betrouwbare meting,
Snel en efficiënt (meer bestuurders controleren in minder tijd),
Minder oponthoud in het verkeer en minder irritatie,
Geen mondstukken benodigd (95% kostenbesparing en milieuvriendelijk)

De Alco-Sensor FST Drink Sniffer:

Met het standaard meegeleverde speciale opzetstuk, de zogenaamde ‘drinksniffer’ is het mogelijk binnen enkele seconden te meten of een drankje wel of geen alcohol bevat.
Deze toepassing is uiteraard ideaal bij schoolfeesten en de zogenaamde jeugd (cola)disco’s.

Door een passieve test op te starten en vervolgens de drinksniffer slechts enkele centimeters boven de vloeistof te houden, kan er door één druk op de knop een sample worden genomen.
Direct na het nemen van een sample wordt in een fractie van een seconde wel of geen aanwezigheid van alcohol geconstateerd.
De uitslag is direct afleesbaar op het display, en wordt weergeven als ‘NEG’ indien er geen alcohol in de vloeistof aanwezig is. Het display kleurt in dit geval groen.
Indien er wel alcohol in de vloeistof aanwezig is kleurt het display rood en wordt de tekst ‘POS’ weergegeven, begeleid door een akoestische waarschuwing.

Tot slot:

Bij het ontwerp van de Alco-Sensor FST is de aandacht uitgegaan naar veiligheid en gebruiksgemak. De behuizing is vervaardigd uit robuust en slagvast ABS en voorzien van een polsbandje. Zo weegt het apparaat slechts 170 gram inclusief de batterijen en is het zeer ergonomisch. Door de symmetrische opbouw kan de Alco-Sensor FST zowel links- als rechthandig worden bediend.
Doordat het display en het mondstuk in één lijn staan, kan de te testen persoon optimaal worden geobserveerd tijdens het blazen waarbij de bedienaar tegelijkertijd zicht houdt op het display.
Het mondstuk is zodanig geconstrueerd dat het slechts op één manier kan worden bevestigd en van uit hygiënisch oogpunt wordt de ademlucht automatisch weggeleid van de bedienaar.
Zowel het display als de inlaat van het mondstuk is voorzien van verlichting zodat gebruik in het donker geen belemmeringen oplevert.

Specificaties

Eigenschappen:

Analytisch systeem Gepatenteerde elektrochemische fuel cell, specifiek voor consumptie alcohol en ongevoelig voor interfererende stoffen
Meetbereik: 0 – 2200 µg/l (5 promille)
Uitlezing: Afgestemd op de toepassing
Sample methode:        minimum flow (bewaakt) -> minimum volume (1,2 liter) -> flow afname
Temperatuursbereik instrument: -5 – 50 graden Celsius
Omgevingstemperatuur: -20 – 70 graden Celsius
Relatieve luchtvochtigheid:  10% - 95%
Display:    Grafisch LCD Multicolor
Audio Een akoestische toon begeleidt de blaasduur en attendeert bij een positieve uitslag en/of belangrijke displaymeldingen
Geheugen:  Laatste testresultaat en blaastestenteller uit te lezen op het display, FIFO geheugen tevens te downloaden op een PC
Output communicatie: RS-232 serieel met mini USB link
Stroomvoorziening:  2x AA alkaline batterijen (standaard penlite) voor meer dan 2000 testen. Tevens mogelijkheid voor het gebruik van oplaadbare batterijen
Afmetingen:    120 x 70 x 40 mm
Gewicht:          170 gram (inclusief batterijen)
Behuizing:  ABS Polycarbonate met kunststof rubber draaghouder en display bescherming
Kalibratie interval:   6 maanden
Certificeringen: CE, 89/336/EEC, EN61326-1;1997, CISPR11:1997